עיתון שישי בגולן והגליל - המהדורה הדיגיטלית - פרסום ומידע בצפון

ד ‪"‬ תשפ ‪'‬ ד אדר א ‪"‬ י | 23.2.24 | www . igolan . co . il בדפדוף אינטראקטיבי שישי בגולן | 38 א חרי עשרות שנים, בהן נאלצו הלוחמים בתמרון לאכול מנות קרב קרות, זוכים בימים אלה הלוחמים בעזה ובצפון ליהנות ממנת הקרב החדשה. מדובר במנה חמה ומזינה, אשר פותחה במעבדות הפוד- טק של המכללה האקדמית תל-חי, עם בעלי חברת "פרוסולב טכנולוגיות", ארתורו גייפמן וגיא טובי, בהובלת מפא"ת משרד הביטחון, ענף המזון בצה"ל וקצין רפואה ראשי. מנת הקרב החדשה, הכוללת שווארמה טבעונית ומג'דרה, היא מנה חמה ומשביעה בעלת ערכים תזונתיים חשובים ללחימה ומותאמת לטעם הישראלי. טכנולוג מזון בכיר ומנהל מעבדת הפוד-טק בתל-חי, ד"ר מאיר שליסל: "לפני כשנתיים, קיבלנו פנייה ממשרד הביטחון והתבקשנו לפתח מנת קרב חדשה, כאשר הדרישה הראשונה הייתה שתהיה טעימה לחך הישראלי ולאחר מכן, הגיעו דרישות נוספות חשובות: על המנה להכיל חלבון ברמה גבוהה וכן שתהיה בעלת רמת נתרן גבוה, כדי לספק ללוחמים את המלחים הרבים שהם מאבדים, תוך כדי הזעה בזמן הלחימה". גיא טובי, מומחה להנדסת מזון, בעלי חברת הייעוץ "פרוסולב", ומנכ"ל מכון המזון הלאומי, במכללה האקדמית תל-חי, מסביר כי בבסיס פיתוח המנה החדשה עמד הרעיון לשנות את התפיסה לגבי מנת הקרב, שהייתה מקובלת בצבא במשך עשרות שנים. טובי: "אחד הקריטריונים החשובים היו חיי מדף ארוכים, התבקשנו לפתח מנה מבושלת שתוקפה יהיה לשנתיים לפחות ותשמור על מרקם טוב לאורך חיי המדף. לכן בוצע תהליך הכנה retort ייחודי והמנה נארזה בשקית מיוחדת, שהיא אטומה לחדירת אוויר ולחות, שניתן להעבירה תהליך עיקור מיקרוביאלי ובכך לאפשר חיי מדף ארוכים. בנוסף, על המנה להיות בעלת ערך תזונתי גבוה וערך קלורי רב, בעלת משקל מינימלי, באריזה שתיכנס בצורה נוחה לתרמיל ולא תתפוס הרבה מקום". מה נחה מה קריטריון חשוב נוסף שהוצב בפני המפתחים היה שהלוחמים יוכלו לאכול את המנה כאשר היא חמה. לצורך חימום המנה בשטח, החיילים מכניסים את כרית החימום יחד עם שקית המזון ומעט מים לתוך שקית חימום שניתנת דקות, המנה חמה 12 לסגירה ולאחר כ- לאכילה. המגע בין תכולת כרית החימום למים גורמת לריאקציה היוצרת רתיחה של המים. האדים מרתיחת המים והמגע עם הכרית החמה, retort של שקית ה מחממים את המזון וכך החיילים זוכים גם בשטח לקבל חוויה של מנה טעימה, חמה ומזינה. המנה כוללת גם טורטיות ומספר רטבים: טחינה, רוטב עמבה, קטשופ, צ'ילי ומיונז, לבחירתם של הלוחמים וכך ניתן להכין מנה מיוחדת וטעימה. תהליך הפיתוח הארוך כלל מבחני טעימות בהשתתפות לוחמים, שיפור ושדרוג המנה עד לתוצאה הסופית. תהליך שהואץ באופן משמעותי בעקבות המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר מנות קרב חדשות 3000 ובימים אלה, חולקו ללוחמים בעזה. "התגובות שאנו מקבלים נלהבות מאוד", אומר ד"ר שליסל. "עכשיו, אנו שוקדים על פיתוח מנות נוספות, ביניהן מנות קרב בשריות, הכוללות נתחי בשר בקר ופסטה בולונז". סיגל סירואה מנת הקרב החדשה מנת הקרב החדשה ללוחמים - מתחממת בשטח: שווארמה ומג'דרה בטורטייה. המנה פותחה במעבדות הפוד-טק של המכללה האקדמית תל-חי ד"ר מאיר שליסל: לפני כשנתיים, קיבלנו פנייה ממשרד הביטחון והתבקשנו לפתח מנת קרב חדשה, שתהיה טעימה לחך הישראלי ועל המנה להכיל חלבון ברמה גבוהה וכן שתהיה בעלת רמת נתרן גבוה, כדי לספק ללוחמים את המלחים הרבים שהם מאבדים במכללה האקדמית תל-חי מימין: ד"ר מאיר שליסל, טכנולוג מזון בכיר ומנהל מעבדת הפוד-טק בתל-חי וגיא טובי, מומחה להנדסת מזון, בעלי חברת הייעוץ "פרוסולב", ומנכ"ל מכון המזון הלאומי מנות הקרב החדשות 04-6754725 9:00 - 14:00 04-6751200 9:00 - 14:00 9:00 - 20:00 1+1

RkJQdWJsaXNoZXIy NzYwMzky